Blandad hud

Blandhy är särskilt komplicerad att balansera och behöver mycket kärlek för att må bra. Feta och torra partier i huden behandlas med produkter anpassade för just detta. Dessutom är blandhy särskilt utsatt vintertid, så det gäller att ha koll på dess behov. Den allra vanligaste hudtypen är blandad hud. Det innebär att huden kan innehålla både torra och feta partier. Oftast är då T-zonen (panna, näsa haka) den del av huden som är fet. Denna hudtyp kan vara svår att behandla på ett bra sätt eftersom de torra partierna är i behov av återfuktning samtidigt som fet hud normalt mår bäst av lättare krämer.

Behandling

Det är viktigt att använda de produkter som rekommenderas för en blandhy, eftersom fel hudvård kan få negativa konsekvenser. Även om de fetare delarna normalt sett mår bra av djup rengöring är det inte bra att använda alltför starka produkter. En mild rengöring som inte riskerar att irritera de torra partierna är istället att föredra. För att ge de feta partierna rätt behandling är det en god idé att komplettera med flera ansiktsmasker samtidigt, beroende på zon. Torra partier kan också punktbehandlas med särskilt fuktgivande produkter. Ofta räcker det att använda dessa specifika produkter emellanåt och inkludera lättare krämer i den dagliga rutinen. För att balansera talgproduktionen kan en BHA-syra vara mycket effektivt samtidigt som torra hudceller avlägsnas.

Anpassa hudvård efter årstid

Den som har blandhy löper stor risk för förändringar i huden beroende på årstid. Vintertid exempelvis blir de torra partierna särskilt utsatta. Därför är det väldigt viktigt att anpassa hudvården efter vilken årstid det är. Den feta huden blir dessutom lätt yttorr och behöver också extra fukt. De fetaste krämerna är självfallet inte att rekommendera men ett återfuktande serum i kombination med en lätt fuktkräm kan vara bra.