Naturlig hudvård

Ekologisk hudvård med naturliga ingredienser har på senare år blivit allt mer populärt. Detta beror på att vi blivit mer medvetna om hur olika ämnen kan ha en negativ påverkan på kroppen, samt att man vill att produkterna ska framställas så miljövänligt som möjligt.

Varför välja naturlig hudvård?

Det finns en rad ämnen som används i konventionell hudvård som visat sig påverka både hälsa och hud negativt. Normalt sett innehåller naturlig/ekologisk hudvård ingredienser som inte framställts syntetiskt, utan finns i naturen. För personer med känslig hy kan naturlig hudvård vara ett bra alternativ då de oftast inte innehåller onödiga och irriterande ämnen. Den som vill ta hand om sin hud på ett naturligt vis och gå mot ett grönare liv bör undvika följande ingredienser.

  • Parabener – Dessa används som konserveringsmedel och framställs syntetiskt. Anledningen till att många undviker detta är att ämnet sägs vara både hormonstörande och cancerframkallande.
  • Mineralolja/Paraffiner – Detta är oftast basingrediensen i konventionell hudvård och innehåller inga näringsämnen. Istället kan det täppa till porerna och störa hudens funktioner.
  • Icke miljövänliga förpackningar – Plast är ett vanligt förpackningsmaterial som gärna undviks av miljömedvetna personer. Naturlig hudvård säljs därför oftast i andra mer miljövänliga material.