Akne

Akne är ofta förknippat med tonåren men kan även förkomma hos vuxna personer. Den inflammerade huden kan göra ont och rent estetiskt är det många som lider av sin akne. Det är dock helt ofarligt, men kan såklart vara jobbigt för den som drabbas.

Orsak

Många tror att dålig hygien är en orsak till akne, vilket inte stämmer. I de flesta fall beror tillståndet på hormonförändringar som resulterar i att talgproduktionen rubbas. Även hudtyp och ärftlighet har en viss betydelse. När huden bildar för mycket talg kan talgkörtelns nedre del bli inflammerad. Den som har en tendens att få akne bör inte använda för feta krämer på huden, då detta kan bidra till att finnar utvecklas. För de flesta avtar aknen vid vuxen ålder, men kan även förekomma hos personer i hög ålder. Mediciner och annat som kan påverka hormonbalansen i kroppen kan också vara en orsak till att man får akne.

Behandling hemma

Att behandla svår akne kan ta lång tid, men är inte omöjligt. Det är dessutom viktigt vid behandlingen att använda produkter som förhindrar ärrbildning. Det finns många hudvårdsprodukter som syftar till att behandla akne, men dessa bör användas med måtta då de lätt torkar ut huden. Aknelösning är ett exempel som innehåller salicylsyra. Just detta ämne har visat sig vara särskilt effektivt mot akne då den förhindrar talgkörtlarna från att täppas till. Aknegel är en annan produkt som masseras in i huden.

Eftersom akne inte beror på oren hud så hjälper det inte att tvätta ansiktet oftare. Att rengöra ansiktet 1-2 gånger om dagen. En ansiktstvätt anpassad efter fet eller finnig hud kan i många fall vara bra, men det går också bra med en mild tvål.

Det kan verka lockande att klämma finnar, men detta är inte att rekommendera. Det kan skada talgkörteln så att inflammationen blir värre.

Behandling med läkemedel

Ifall tillståndet är så pass allvarligt att man mår dåligt av sin akne är det bra att be om professionell hjälp. Läkare kan skriva ut receptbelagd medicin vid mycket svåra besvär. Det finns dessutom olika sorters akne som kräver olika behandling. Därför är det bra att kontakta en läkare ifall man har stora besvär. En annan anledning till att söka hjälp vid svår akne är för att minska risken för ärrbildning. När dessa väl bildats kan det vara mycket svårt att få bort. När man söker hjälp för sin akne går det i vissa fall få medicin som motverkar ärrbildning.