Att handla och använda naturlig hudvård

Har du någon gång funderat kring hur mycket kemikalier och onaturliga ämnen din hud utsätts för? Både smink och hudvård i övrigt har ofta så lång ingredienslista att man knappt vet var man ska börja, och ingredienserna är oftast inte igenkännbara för gemene man. När man tänker på kemikalier som kroppen utsätts för, tänker man ofta på de som intagits vid inandning eller nedsväljning. Man ska dock inte glömma att även direktkontakt med hud kan göra att kemikalierna går in i kroppen, utöver att riskera eksem och andra hudutslag. Man bör således ha i åtanke att huden andas och absorberar både från luften och i synnerhet från krämer och andra produkter som appliceras direkt på huden.

Naturligt är inte synonymt med ineffektivitet

Numera finns det ett stor utbud av naturliga produkter, eller åtminstone produkter där kemikalierna hållits till ett minimum. En vanlig anledning till att man inte provar naturliga produkter är för att man tror att de ska vara mindre verkningsfulla. Dock bjuder naturen och växtlivet på många näringsämnen som kan göra underverk för både det yttre och det inre, och det kan därför vara värt att prova något nytt. Många känner sig trygga med att handla hos apotek på nätet där utbudet dessutom är stort både för det inre och det yttre. Här är även en annan fördel att man ofta kan få en tydlig översikt över ingredienserna i produkten.

Naturlig hudvård innebär inte per automatik djurvänlig

Ofta förknippar man naturliga produkter med djurvänliga sådana, och även om det stämmer ibland är det inte alltid fallet. Naturliga produkter kan vara testade på djur, och vill man säkerställa att så inte är fallet bör man kolla efter en stämpel eller certifikat som visar att produkten inte testats på djur. Om inget anges på produkten, är den med stor sannolikhet testad på djur, då detta inte skrivs ut tydligt eftersom ingen direkt vill skylta med detta. Därutöver kan naturliga produkter, precis som ej naturlig kosmetik, innehålla animaliska ingredienser. Detta kan bestå av allt från löss och fettsyror från djur till exempelvis bivax.

Nu kan det vara värt att nämna att granskningen är ganska stor vad gäller kosmetika och hudvård inom EU, så ingredienserna och ration av dessa bör vara under kontroll och därmed oftast vara säkra i allmänhet. I synnerhet online kan det dock säljas kosmetika som inte uppfyller alla EU-krav, och man kan därför behöva vara aktsam när man ska införskaffa hudvårdsprodukter. Tillhör du en av dem som gärna vill undvika så mycket onaturliga kemikalier som möjligt, är det en god idé att börja se över en naturligare hudvårdsrutin. Det behöver som sagt inte innebär en mindre effektiv och verksam hudvård, och utan kan även innebära det motsatta.