Hudtyper och hudvårdsrutin

Alla tillhör vi en hudtyp och produkterna som används bör anpassas därefter. Det är även skillnad på hudtyp och hudtillstånd. När man sedan har koll på sin hudtyp och eventuella hudtillstånd gäller det att skaffa sig en bra hudvårdsrutin. Vi reder ut begreppen och ger värdefulla tips för dig och din hud.

Det finns många produkter att välja på och det är inte alltid helt lätt att välja rätt. En viktig tumregel för att lyckas fixa din drömhy är dock att välja hudvård anpassad efter hudtyp. I annat fall kan huden reagera på olika vis och i värsta fall orsaka eller förvärra hudåkommor. Det finns fyra olika hudtyper och till att börja med gäller det att fastställa vilken man själv tillhör.

De fyra hudtyperna

Det talas vanligtvis om fyra olika hudtyper, och det är oftast ganska enkelt att ta reda på vilken man har. Nedan följer de fyra hudtyperna och deras kännetecken.

  • Torr hud – Symptom på en torr hy är stram med små, nästintill osynliga porer. Det är vanligt att en torr hud kliar och den kan även fjälla.
  • Fet hud – Stora porer, glansig hy och benägenhet för akne kännetecknar en fet hud.
  • Normal hud – Ifall huden är jämn med normalstora porer och utan glansiga eller fjällande partier har du med stor sannolikhet en normal hy.
  • Blandad hud – Ibland har vissa partier i huden kännetecken som skiljer sig från andra partier. Då räknas huden som blandad hy.

Hudtillstånd

Det är viktigt att känna till skillnaden på hudtyp och hudtillstånd. En fet hud kan exempelvis bli fuktfattig vid vissa väder eller förändras med tiden. En känslig hud blir lätt irriterad och röd, vilket gör att man bör anpassa sina hudvårdsprodukter efter detta. Hyperpigmentering är ytterligare ett tillstånd som kan uppkomma helt oberoende av hudtyp. Detta innebär att vissa partier blir mörkare än andra till följd av en överproduktion av hudens pigment. Yttorrhet uppstår när det övre hudlagret saknar fukt, medan huden är fet undertill. Detta tillstånd är relativt vanligt och uppkommer vanligtvis till följd av felaktiga produkter. Ett annat tillstånd som är vanligt vid ung och fet hud är akne. Detta kan uppstå av olika anledningar, däribland hormonförändringar eller bakterieförekomst.

Hudvårdsutin

Oavsett hudtyp så är det viktigt med en hudvårdsrutin. Att växla mellan olika produkter eller bara ta hand om huden ibland kan stressa huden och orsaka besvär. Det tar mellan 2-3 veckor för huden att vänja sig vid en ny produkt, därför är det bra att hålla sig till en och samma rutin. Det viktigaste är att hålla ansiktet rent från bakterier genom att tvätta regelbundet, samt återfukta och tillföra de ämnen som just din hud behöver. Förutom de produkter som används dagligen kan det vara fördelaktigt att vårda huden lite extra någon gång i veckan med exempelvis en exfolierande och fuktgivande ansiktsmask.