Fet hud

Fet hud behöver liksom andra hudtyper återfuktning, men anpassad sådan. Det är dessutom inte bara tonåringar som har hudtypen, då även andra faktorer än hormonförändringar förekommer.

Glansig, hy, finnar och pormaskar är alla kännetecken på en fet hudtyp. Detta beror på att talgproduktionen är i obalans, vilket kräver produkter som är särskilt anpassade för detta. Men det är möjligt att få huden i balans, även om det kan kräva lite tålamod.

Orsaker

Hormonförändringar är den vanligaste orsaken, vilket förklarar varför unga oftast har denna hudtyp. Det förekommer också ofta att felaktig hudvård resulterar i en fet hud. För mycket oljor och feta krämer är då med största sannolikhet anledningen. Men även ärftliga faktorer kan vara orsaken till denna hudtyp.

Behandling

Många tror att en fet hud behöver starka produkter och knappt någon återfuktning. Detta är det största felet som begås, då detta endast resulterar i att ännu mer talg produceras för att kompensera. Istället bör en djuprengörande, men ej uttorkande rengöringsprodukt användas och regelbunden återfuktning som är anpassad för fet hy. Då förstorade porer är vanligt vid fet hud kan det också vara bra med ett ansiktsvatten som verkar sammandragande.