Torr hud

En torr hud känns stram, irriterad och kan fjälla. Även om det är en mycket vanlig företeelse med torr hud emellanåt är det ingen rolig sådan. Den som drabbas ofta kan behöva se över sina rutiner i förebyggande syfte, vilket i praktiken är en ganska enkel vetenskap. Orsak och behandling är bra att känna till för den som lider av torr hud.

Hudens barriär består av fetter vilka har som uppgift att stänga inne fukt i de olika hudlagren. Ifall hudens vatteninnehåll understiger 10 % kommer huden bli torr och sträv. En normal hud består till 20-35 % av vatten, vilket ger den dess spänst och smidighet.

Orsaker till torr hud

Torr hud kan uppstå som följd av flera olika orsaker. Det är dock mycket vanligt att tvätt med tvål som löser upp hudbarriären är orsaken. Det är därför viktigt att använda en rengöringstvätt som är anpassad efter hudtyp och som ej innehåller för starka lösningsmedel. Vintertid är det också vanligt att torr hud uppstår eftersom luften då är mycket fuktfattig. Det kan därför vara en god idé att vara extra varsam med ansiktstvätt och återfukta huden generöst under denna årstid. Vissa hudsjukdomar kan också vara en anledning till torr hud.

Behandling

Syftet med behandling av torr hud är att bygga upp hudbarriären och se till att fukthalten i huden normaliseras. Det finns olika preparat för att åstadkomma detta. Återfuktande krämer hjälper hudbarriären att repareras, medan mjukgörande sådana endast tillfälligt förhindrar vattenförlust genom att de torra cellerna fylls ut. Petrolatum, glycerin och dimeticon är alla vanliga ämnen som verkar återfuktande.

Förebyggande

De flesta drabbas någon gång av torr hud, men är för vissa ett återkommande problem. Då kan det vara bra att förebygga detta. Det allra viktigaste för den som har en benägenhet till torr hud är att undvika starka rengöringsprodukter och inte tvätta ansiktet för ofta. Ett tips är att använda olja som torkas av med en mjuk och fuktig svamp istället för tvål. Även rengöringslotion är att föredra framför löddrande tvätt. Återfuktning är självklart väldigt viktigt och en rutinmässig användning av lotion eller olja är avgörande för att undvika torrhet. Ibland kan vissa partier verka mer torra än andra och då kan en fetare kräm användas på dessa områden. På vintern är det mycket vanligt att detta behövs.