Känslig hud

En känslig hud reagerar lätt på på inre och yttre påfrestningar. Den kan bli röd och irriterad vid enbart beröring. Den som har en känslig hy behöver därför vara noga med att använda rätt produkter och ta hand om sin hud på rätt sätt.

Kännetecken och orsak

Det är oftast ganska enkelt att avgöra ifall man har en känslig hudtyp eller ej. Den reagerar starkt på aktiva serum och andra kraftfulla produkter. Ytliga kärl är också vanligt och kan ses på näsvingarna eller kinderna. Torr luft, sol och kyla påverkar denna hudtyp mer än någon annan. Även typ av livsstil kan ha en inverkan på huden och göra den känslig. Alkohol, kaffe och rökning kan göra tillståndet värre.

Behandling

Det allra viktigaste är att skydda huden mot yttre påfrestningar. Detta görs genom att smörja huden med fuktgivande krämer och ansiktsoljor. För att lugna känslig hy ska milda produkter användas. Skrubbar och exfoliering ska man vara särskilt försiktig med då detta kan irritera huden. Enzympeeling och BHA-syra är bra alternativ som är milt exfolierande samt antiinflammatoriskt. Eksem och rosacea förekommer vid känslig hud, men dessa tillstånd behöver specifika behandlingar som bör ordineras av läkare.