Yttorr hud

Yttorrhet är ett tillstånd och kan uppstå helt oberoende av hudtyp. Det som sker är att överhuden blir fuktfattig och bildar en torr hinna. Talg som har till uppgift att smörja hudytan får svårt att komma igenom denna hinna och huden förblir torr. För att få bukt med en yttorr hud gäller det att använda rätt produkter.

Symptom

En yttorr hud känns stram och kan vara irriterad. Den kan även fjälla emellanåt. Rent allmänt ger hyn känslan av att vara både fet och torr på samma gång. Även om huden har en blank yta med pormaskar eller finnar så finns det risk för yttorrhet. Ett annat tecken är ifall smink lätt försvinner och “äts upp” av huden under dagen.

Behandling

För att kunna behandla en yttorr hud så behöver den torra hinnan avlägsnas så att näring och fukt ska kunna komma ner på djupet. Detta åstadkoms genom att använda en exfolierande produkt regelbundet. En ansiktsmask eller peeling anpassad efter hudtyp är en bra lösning på detta. Tänk dock på att inte exfoliera för ofta då en gång i veckan brukar vara lagom. Ett återfuktande serum bör också ingå i hudvårdsrutinen och läggs på huden innan den dagliga fuktkrämen. Det är dessutom extra viktigt att ta hand om en yttorr hy vid kyla och torrt väder. En mjukgörande kräm fungerar bra för detta. Rengöring behöver också vara anpassad efter hudtyp och särskilt viktigt är det att pH-balansen i huden inte rubbas. En mild rengöringsmjölk är ofta ett bra alternativ.