Peeling

Allteftersom nya celler bildas lägger sig döda hudceller på ytan. Detta är en naturlig process men ibland kan det vara bra att hjälpa till lite. Ifall dessa celler ligger kvar på ytan täpps porer igen och huden får svårt att tillgodogöra sig krämer och liknande. En peeling innebär att de döda hudcellerna avlägsnas så att ny fräsch hud får en chans att skina igenom. Hur ofta man bör peela sin hud varierar men normalt sett rekommenderas det att peela huden en gång i veckan.

Olika typer av peeling

Det finns flera olika sorters peeling att välja på och de fungerar på lite olika vis. Dess styrka och hur djupt de verkar varierar dock ganska kraftigt och kan anpassas efter önskat resultat och hudtyp. Generellt kan man säga att det finns tre olika typer av peeling.

  • Mekanisk peeling – Denna peeling kallas även för kornpeeling eftersom man använder sig av krämer innehållandes små korn. Genom att massera ansiktet försiktigt rengörs huden på djupet med hjälp av dessa korn som också avlägsnar döda hudceller.
  • Enzympeeling – Genom att massera in en gel innehållandes specifika enzymer går det att peela huden effektivt. Man kan säga att dessa enzymer “äter upp” de döda hudcellerna och lämnar huden ren. Denna gel ska verka på huden en stund likt en ansiktsmask.
  • Syrapeeling – Behandling med syror innebär inte bara att död hud avlägsnas, utan bindningarna mellan gamla och nya hudceller löses även upp. Detta gör att peelingen blir särskilt effektiv. Det finns många olika syror att välja på som anpassas efter hudtyp. Har man hudproblem som behöver specifik behandling går det att få kemisk peeling på salong. Detta är en typ av syrapeeling men är så pass stark att den inte ska göras hemma.