Mogen hud

I takt med att vi blir äldre minskar hudens produktion av de ämnen som gör huden elastisk, vilket resulterar i en slapp och rynkig hud. Redan vid en ålder på ca 25-30 år börjar hudens tillstånd att sakta förändras. Det är omöjligt att förhindra denna process, men med rätt hudvård och livsstil går det att behålla en rynkfri hud längre.

Orsak

Ökande ålder är den främsta orsaken till att den mogna hyn träder fram. Men det finns också andra faktorer som spelar en stor roll. En ljusare hy har en tendens att åldras fortare än en mörk, och torr hy likaså. Yttre påfrestningar är en annan orsak. Rökning, solens strålar och avgaser är exempel på sådana. Dessa består av fria radikaler som orsakar oxidativ stress, vilket betyder att vi åldras fortare. Kroppen bekämpar dessa med hjälp av antioxidanter, men vid hög exponering kan det bli svårt att klara av. Antioxidanter finns i nyttiga livsmedel såsom exempelvis frukt och bär. Därför kan även en näringsfattig kost ha en negativ inverkan på hudens ungdomliga utseende.

Behandling

Hudvårdsprodukter inriktad på åldrande hud går att finna inom nästintill alla hudvårdsmärken. Alla innehåller de dock olika ingredienser och säger sig bekämpa ålderstecken på olika sätt. Något som dock är återkommande är produkter innehållandes hyaluronsyra och kollagen. Det är dessa ämnen som kroppen börjar producera allt mindre när man åldras. Fetare krämer är också nödvändigt för att stänga inne fukt och skydda mot yttre påfrestningar. Att exfoliera huden regelbundet blir också alltmer viktigt vid åldrad hud. Det är även särskilt viktigt att använda ett anpassat serum som återfuktar huden på djupet. Förutom en bra hudvårdsrutin finns det en del professionella behandlingar som kan genomföras hos en hudterapeut. Exempel på dessa är kemisk peeling, kirurgisk laser, fillers och botox.

Hudvård inifrån

Oavsett hudvårdsrutin och diverse behandlingar är det viktigt att ge huden vad den behöver inifrån. Många av de krämer som används kan huden trots allt inte tillgodogöra sig eftersom dess molekyler oftast är för stora för att tränga in i cellerna. Att äta rätt och motionera är något som gör under för huden och som har visat sig kunna reversera åldrad hud i viss mån. Antioxidanter är det som motverkar åldrandet vilket vi får i oss via maten. Så att äta mycket färgrika bär, frukt och grönsaker kan göra under för hyn. Det är också en god idé att avstå från socker och för mycket fet mat då detta påskyndar hudens åldrande.