Pigmentfläckar

En ojämn hudton med mörka partier beror med stor sannolikhet på pigmentfläckar, eller hyperpigmentering som det också kallas. Dessa kan uppstå naturligt med åldern och brukar då kallas för åldersfläckar. Men de kan även uppstå i ung ålder och då till följd av yttre skada, hormonförändringar eller bakomliggande sjukdom. Vanligast är solexponering som förstör hudens balans när det gäller produktion av pigment. Dessa fläckar består således av mer pigment, så kallat melanin än de friska delarna av huden.

Symptom och orsak

I många fall uppstår inte pigmentfläckarna plötsligt utan förvärras gradvis över en tid. Det är också vanligt att fläckarna är mer framträdande sommartid än tiden på året med mindre sol. Ifall fläckarna är åldersrelaterade kan de uppstå på hela kroppen i varierande grad. Vid solskador är panna, näsa, överläpp och haka mest utsatta. Vid graviditet kan det också, till följd av hormonförändringar uppkomma pigmentfläckar på kropp och i ansikte. I många fall förbättras dessa efter graviditeten men kan också bli bestående.

Behandling

Det bästa är att förebygga pigmentfläckar genom bra solskydd och att inte använda alltför starka produkter på huden som kan rubba balansen av pigmenten. Men det finns också behandlingar som fungerar när fläckarna väl uppstått, även om det kan ta lång tid att få bukt med problemet. Att exfoliera huden regelbundet och tillföra närande ämnen är en bra start. Det finns dessutom en rad olika behandlingar som erbjuds av hudterapeuter.

  • Kurer hemma – Det finns en del specialiserade produkter mot hyperpigmentering som går att använda själv hemma. Det är dock alltid bra att först kontakta en hudterapeut för att få råd om produkter som passar just din hy. Experimenterande med olika krämer utan kunskap kan i värsta fall förvärra problemet, så det gäller att vara försiktig när det handlar om starkare preparat.
  • Laser – Detta görs hos en hudspecialist och är en bra metod mot ytliga fläckar. Vanligtvis upprepas laserbehandlingen ett antal gånger med flera veckors mellanrum för optimalt resultat.
  • Kemisk peeling – En stark lösning används för att ta bort den skadade huden. Denna metod kan ha god effekt på djupa pigmentfläckar, men kräver varsamhet en lång tid efter behandlingen. Ansiktet blir mycket känsligt och fjällar ofta kraftigt efter en behandling. Det gäller dessutom att inte vistas i sol de första sex månaderna efter behandlingen och alltid använda solskydd därefter. I annat fall kan fläckarna lätt komma tillbaka.
  • Husmorskep – Det finns en hel del knep därute som antyder att naturliga ämnen från exempelvis potatis eller citron kan bleka pigmentfläckarna. Det finns vissa belägg för att även dessa metoder hjälpa, men kräver lite mer tålamod. Eftersom syftet är att bleka delar av huden gäller det att vara försiktig med solexponering och alltid använda solskydd vid denna typ av behandling.