Vagel i ögat? Behandla på rätt sätt

Det är vanligt att få en vagel i ögat och en sådan brukar vara väldigt irriterande och smärtsam. Ibland kan hela ögat svullna upp och man kan ha både en och flera vaglar i ögat på samma gång. En vagel kan också bli inkapslad och det kallas för en chalazion. Den gör inte ont som en vagel gör, men kan vara väldigt störande på andra sätt.

Behandla din vagel

När man har fått en vagel i ögat är det något som man är medveten om konstant, då vageln är väldigt öm och känns varje gång man blinkar. Det går att förebygga vaglar genom att använda rätt hudvård som inte irriterar huden runt ögonen. Det är nämligen vanligt att huden runt ögonen kan reagera negativt och få utslag i form av vaglar om man använder en hudvård som den tunna huden runt ögonen inte tycker om. Har du trots allt fått en vagel kan du behandla den genom att:

  • Badda med varm bomullspad på ögat. Värm en bomullspad under varmt vatten och badda ögat med den. Använd så hett vatten som du tål och håll paden över ögat tills den svalnar. Upprepa så länge du orkar. Värmen gör att porerna öppnar sig, vilket gör det lättare för vageln att tömma sig.
  • Blinka i varm saltlösning. Genom att blinka i en kroppsvarm saltlösning kan vageln öppnas och tömmas.
  • Byt ut dina hudvårdsprodukter. Byt ut dina hudvårdsprodukter till Verso Skincare eller något annat hudvårdsmärke som är bättre för dina ögon.

Har vageln blivit inkapslad (chalazion) och blivit till en hård ärta på något av ögonlocken gör den inte längre ont, men kan trycka på ögat om den sitter illa till. Den läker ut av sig själv, men det kan ta upp till två år innan den är helt borta. Orkar du inte vänta och/eller om den sitter illa är det en liten operation som gäller.