Vad är syftet med att använda toner?

Hudvård kan vara väldigt förvirrande då det finns många olika produkter att hålla reda på.

I en hudvårdsrutin finns det flera olika steg att följa och många gånger förstår man inte riktigt varför man bör göra dessa steg och använda dessa produkter.

En av dessa produkter som ofta kan vara förvirrande och som många inte riktigt alltid vet varför man ska använda sig av är tonern.

En hudvårdsrutin består ofta av minst fyra steg: rengöring, toner, ansiktskräm (dag-/nattkräm) och en ögonkräm. Detta är basen i en hudvårdsrutin och produkterna ska även användas i den ordningen. På Hudoteket kan man få hjälp med att lära sig om de olika stegen och produkterna.

Därför ska du använda toner

Vad gör egentligen en toner och varför är det ett avgörande steg i den dagliga hudvården?

När huden har varit i kontakt med vatten i samband med att man rengör ansiktet rubbas pH-värdet i huden. Det normala pH-värdet i huden brukar ligga på cirka 5,5 och detta skapar en sur miljö som bakterier inte gillar. Men efter att man har varit i kontakt med vatten blir pH-värdet högre än det och därmed blir miljön i huden istället basisk. Ett basiskt pH-värde skapar en trivsam miljö för bakterier som då fäster sig i huden och gror.

Detta bidrar till att man få får utslag, pustler och knottror i ansiktet.

Men när man använder toner efter att huden varit i kontakt med vatten kommer hudens pH att återgå till sitt naturliga värde och en sur miljö. Därmed kommer det heller inte att dyka upp knottror eller utslag i ansiktet.

En toner hjälper även till att få bort sminkrester och den smuts som finns kvar efter att man rengjort huden. Med en toner förbereder man också huden inför nästkommande produkt och håller huden återfuktad.

Ansiktsmask för en extra boost

För att ge huden extra vitaminer och mineraler är det bra att använda sig av en ansiktsmask 2-3 gånger i veckan. Det hjälper till med att hålla huden i balans, återfuktad, ger en glow och hjälper även mot finnar och utslag. Och självklart hjälper en mask även till att motverka och reducera rynkor, linjer och pigmenteringar.

Därför är det bra att lägga till detta steg i sin veckorutin för en friskare och mer hälsosam hy!